Sydafrika 2019

 

kapkarta

 

 

Kapstaden 15-19/11
Efter 16 timmars flygresa landar vi i Kapstaden och tar in på Bayflower Guest House. Vi imponeras av den stora gästfriheten som hotellets värdpar Jeanne och Michael visar oss. Genast får vi tips om vad vi skall göra och var vi skall inta de bästa måltiderna. Första dagen promenerar vi längs stranden till -"the waterfront" - en härligt upplevelse efter novemberrusk i Sverige. Till Ann Maris och Thomas ankomst har vi bokat bord på hamnens förmodligen bästa restaurang.

Kapstaden ser vi också från taket på en turistbuss och naturligtvis besöker vi Robben Island - som har en fascinerande historia om hur det var under Nelson Mandelas och hans vänners tid där. En tur till Godahoppsudden med diverse natursköna stopp på vägen står också på "dagordningen". Mutatagänget får naturligtvis sitt lystmäte på fisk, skaldjur och vin tillfredsställt på diverse restauranger - ofta med utsikt över Taffelberget och molnen som "rinner" ner från dess topp.


Stellenbosch 19-21/11
Vi drar vidare till de sydafrikanska vinernas huvudstad! En härlig stad med trivsam bebyggelse och många studenter. Vi fastnar för några trevliga gallerier med härliga målningar. Slutligen tar vi in på The Devon Valley Hotel - mycket trevligt med en underbar utsikt över ett böljande landskap med vinodlingar. Påminner om när vi var i Toscana. Besök på the House of "J.C.Le ROUX". Provsmakning av deras bubbelviner av MCC sort (gissa vad det betyder?). Hur som helst, vi testar deras viner och blir nöjda med det. "Pongracz" Brut kanske känns igen från systemet?

I övrig latar vi oss runt poolen och plaskar runt i densamma. Tufft jobb! Vi blir också tvungna att äta och dricka gott.


Knysna 21-23/11
Vi anländer Hide Away Guesthouse där vi blir hjärtligt välkomnade. Trevligt boende. Vi tar oss längs strandpromenaden till Knysna hamnområde där vi naturligtvis besöker bästa restaurangen med häftig skaldjursmeny. Alla nöjda! T.o.m. Uffe ger en 3:a till ostronet.

På kvällen firar vi mästerchaufförens födelsedag i hotellets matsal med MCC bubbel och diverse läckerheter. Trötta lägger vi oss och vaknar till den planerade båtturen över lagunen till det branhärjade berget på andra sidan. Vad möter oss? Naturligtvis en underbar buffé med en massa läckerheter. Nog om mat. Nu åker vi buss till bergets topp och skjuter med slangbella fröbollar som bidrar till återväxten efer branden 2017. Den mest intensiva motionen får vi när vi går slingrande vägar nedför med hänförande utsikt tillbaka till båten för återfärd.


St Francis Bay 23-26/11
En milsvid strand och ett härligt hus i Beach Break området. Där bor vi - i det bästa huset! Det passar nu att vila och lata oss vid huspoolen och på stranden. En kväll blir vi hämtade med taxi till Port St Francis. Vi inser först inte att det är restaurangägaren själv som hämtar oss. Under färden berättar han om omgivningarna, fisket och hamnen.

Till slut befinner vi oss på hans restaurang "Clive´s Chokka Block". Det blir extra festligt för det är nu vi firar Thomas stora dag ordentligt! Skaldjur, fisk, bläckfisk, ostron - som vanligt men det här är höjdpunkten. Allt introducerat av Clive/taxichauffören själv. Stort tack till Thomas som bjöd oss alla!


Lalibela Game Reserve 26-28/11
"Glamping" - glamorous camping - är vad vi ägnar oss åt resten av tiden. Vi välkomnas med frottéservetter att torka oss med innan vi visas till våra boenden i detta fantastiska område. Väggarna till husen är av canvas/tältduk. Där upphör all likhet med tält. Lyxigt med alla moderniteter och underbar utsikt. Kl 05.00 startar Darren safarijeepen och han kör oss runt i vildmarken.

Vi ser allehanda djur och mobilkamerorna får jobba för högtryck! Efter hemkomst väntar lunch och lite vila innan 16.00 turen med Darren. Fler naturupplevelser och djur. Vi såg alla djur utom Leopard som vi dock såg spår efter. Trötta och hemma väntar Dumisani på att underhålla oss med trumma och "klickspråk" - häftigt! Middagen givetvis underbar.

"Glamping" med safari på Lalibela hör nog till resans höjdpunkt! Nu återstår resa till Port Elisabeth och flyg till Kapstaden och hemfärd. Tack för denna gång alla Mutatianer!