Malta 2011

 

Sommaren måste förlängas så Medelhavet och Malta blev vårt val i år. Vi bodde i ett "townhouse" i staden Zebugg fritt från övriga turister. Som vanligt har våra hus 3 våningar och takterass. Huset "Dar il-lumija" var välutrustat, givetvis med swimingpool - speciellt viktigt eftesom havet låg en bit bort. Unik utsikt från takterassen. Denna gång ett myller av vita stenhus och kyrkor. Vädret? Sol och 25 grader i luften och havet. Perfekt!


Höjdpunkter


Till Ghar Lapsi
Första dagen tog vi oss till Ghar Lapsi - en lagun med härliga bad och framför allt restaurang Carmen´s som var av typ "hål i väggen". Våra förväntningar av denna restaurang var låga men de kom ordentligt på skam. Helt fantastiskt gott och fräscht. Vi testade förstås höstsäsongens "Lambuki".

Marsaskala
In i fordbussen för andra dagens äventyr. Naturligtvis ville vi till havet. Marsaskala ligger österut någon mil från Zebugg och Vassali - vår gata. En lång strandpromenad runt en vik kantatad med hotell, bostadshus och restauranger. Vi hamnade på en restaurang som kunde haft bättre mat och här började denna veckas standarduttryck ta form - "Vi säger nej". Med Tobbes skämtsamma underton så blir uttrycket mer roligt än negativt. Dagen slutade på en liten strand med småkrabbor som bet oss i fötterna.

Till Gozo
En färd under säker ledning (=Thomas) bakom ratten tog oss till ön Gozo utan för Maltas nordvästra spets. Lite shopping i den lilla öns huvudstad. Sedan tillbaka med färjan till Ramla Bay. Förmodligen en av få riktiga stränder på Malta. Härligt med bad igen! Hemfärd via Valetta, Sliema och S:t Julian där vi åt på en fiskrestaurang längs strandpromenaden.


Hemmamys vid poolen
Det är ok att lata sig på heltid hemmavid. En tur till lokala marknade hanns dock med. Middag fixade killarna - för en gångs skull. Annars svarade damerna för matlagningen under säker ledning av Anne.

Repetition
Gahr Lapsi igen. Med Carmen´s restaurang och de härliga baden i färskt minne återvände vi till Ghar Lapsi. Vi blev inte besvikna denna gång heller. Kanske tom ännu bättre bad och mat denna gång.

Historielektion
Den sista dagen besökte vi Medina - Maltas gamla huvustad. Intressant med gamla byggnader och kyrkor. De oregelbundna och utdragna klockringningarna blev dock till slut påfrestande så vi begav oss till Valetta där vi avslutade dagen med en långpromenad runt hela gamla stadsdelen. Sammanfattningsvis: God Mat, Goda Vänner, Varmt väder och vatten i härlig miljö. Alltså Mutats krav uppfyllda i sin helhet även denna gång. Tack Ann Mari för arrangenmanget och Thomas för suverän bilkörning.