Kroatien 2013

 

Sibeniks marina 28/9
Vi möts på Splits flygplats i stor förväntan på kommande äventyr. I Sibeniks marina ser vi till slut vårt "fartyg" - en 49 fots Jeanneau Sun Odyssey 49i med alla bekvämligheter. Vi installerar oss och väntar med spänd förväntan på vår skeppare. Se där! Plötsligt dyker han upp. En glad ljushårig kille - Tim. Redan i början av denna lilla berättelse om vår resa vill vi tacka Tim för en fantastisk segling. Blott 19 år visar han på ett imponerande sjömansskap och inte minst en stor social kompetens. Än en gång - stort tack Tim Löv! Navigare Yachting skall vara mycket stolt över Dig. Efter att Tim visat oss det nödvändigaste på båten sticker vi iväg...


till ön Kakan 28-29/9
Efter lite segling och motorgång landar vi på en boj i en av Kakans laguner och vi fascineras över värmen och den storslagna naturen. Vi får också uppleva lite äventyr när vi i beckmörker åker i land med den överlastade gummijollen för att besöka öns restaurang. Tur att vi har våra Clas Ohlson pannlampor. Klickar man på "pluppen" i kartan ovanför får man en snabbvy över vad vi varit och vad vi gjort på olika ställen.

Primosten 29/9
Vi lägger till vid en boj för en lunchpaus utanför den lilla byn Primosten. Vi planerar färden. Vinden ökar och det känns som att ett lågtryck är på gång.

Masclinca på Solta 29-30/9
En mycket blåsig och efterhand regnig segling följer efter lunchankringen. Besättningen får användning av sjösjukepiller och dessutom möjlighet att styra båten för att undvika känna illamåendet. Efter en elegant "inbackning" av Tim och "uppfiskning" av mooringlinorna ligger vi tryggt i hamn och börjar fascineras av vrålsupande ryssar i grannbåten. En färd i en jeep där en del av oss satt på flaket tog oss till en restaurang på andra sidan berget. God mat naturligtvis - bläckfisk, skaldjur... Åter i båten sitter ryssen kvar i sittbrunnen tillsynes förstenad med vodkaflaskan i hand. Dagen efter en liten promenad i den pittoreska byn.


Palmizana 30/9-1/10
Vädret är betydligt bättre och vi får en känsla av bättre svensk sommar. Härlig segling. Vi landar i Hvars officiella Marina som inte ligger i Hvars stora hamn. Vi fångar(numera)mooringlinorna elegant och Tim spänner upp oss med aktern mot bryggan som vanligt. Tim vet att här kommer det att hända saker. Och det gör det. Han tar oss till en restaurang som kräver en skogspromenad. Vid ankomsten erbjuds vi att ligga på stora kuddar med utsikt över en lagun. Plötsligt dyker två stora sugrörsförsedda blomvasar fyllda med "Sex on the beach" och "Pina Colada" upp. Det är tävling. Tanterna mot Gubbarna. Vilket lag dricker upp snabbast på tid... Vi svävar i okunnighet om vem som vann första ronden. Efter nästa laddning blev det i alla fall damerna som vann. Det blev bara is kvar i gubbarnas del av "Strawberry". Något berusade återvände vi för att pudra näsorna och därefter ta ribbåten till Hvars huvudstad för stadsvandring och middag. Väl tillbaka till båten somnade alla efter diverse äventyr.

Scedru 1/10
Lunchankring vid en liten trevlig ö som bjöd på härliga bad i kristallklart vatten. Torbjörn valde att doppa sig vilket är ett högt betyg på vatten och temperatur.

Korcula 1-2/10
Segling i kraftig halvvind. Vi anländer till den stora marinan där plats endast finns på den yttre kajen. Strövtåg i den vackra gamla byn där vi till slut hittar en pastarestaurang som passar oss. Vi ligger väl för natten men det är blåsigt och nattsömnen blir störd av krängningar och allehanda ljud.


Mljet/Polace 2-3/10
Vi närmar oss den mycket vackra nationalparken i förundran över dess skönet. Vi tar oss in i en lagunliknande passage och närmar oss den lilla byn Polace. Det blåser fortfarande ganska hårt. Elegant tilläggning vid restaurangen Calypsos kaj. Tim är lite orolig för den kraftiga sidvinden. Önskan är att en båt lägger sig utanför oss och tar vinden. Det händer. En båt med Serbiska kappseglare anländer och gör en imponerande tilläggning i hård sidvind. Vi drar en spring till dem och känner oss tryggare. Fisk och kött serveras "under the bell" på Calypso. Dan därpå planerar vi att cykla och inspektera nationalparken. Så blev det inte. Cyklarna hade inte fotbroms!


Kobas 3-4/10
Vi letar efter ostron till middag. Tim tar oss upp i en smal och grund passage och vi landar vid en liten by längst in i viken. Där finns endast en "saltgruva" och 1 km promenad till en by på andra sidan berget där ostronen finns. Vi väljer att ta oss därifrån utan ostron efter en lätt dramatisk utläggning från kajen. Endast 10 cm från en stor reva i vårt fribord. Vi tar oss tillbaka samma väg och lägger till vid Antes restaurang "Gastro Mare". Här når vi också resans högsta gastronomiska nivå. Det börjar med att Ante hälsar oss välkomna med en drink på kajen. Och välkomnandet sker på svenska! Ante har jobbat som "chef" på en norsk lyxkryssare under många år. Driver nu en restaurang i Wien på vintrarna och "Gastro Mare" för övrigt. Halva besättningen hittar prisbelönt olivolja på restaurangen längre in i viken.


Jakljan 4/10
Lunchstopp med ankring i en härlig vik strax utanför Dubrovnik. Härliga bad. Anne och Thomas bjuder på lyxlunch komponerad på bl a pulversoppa. Snart är seglingsäventyret över.


Dubrovniks marina 4-5/10
Seglingen slut. Sista natten i båten med gänget. En mastodontmarina med massor av stora båtar. Det råder uppbrottsstämning och förväntan inför nya äventyr på land. Vi tar farväl av Tim på morgonen och önskar honom lycka till med framtida projekt. Nästa gång vi ser honom har han säkert röda byxor...


Dubrovnik 5-6/10
Trevligt hotell - Villa Excelsior - som Ann-Mari och Thomas fixat. Stadsvandring i en fantastiskt vacker stad. Vi noterar att nästan alla tegeltak är nya. Det är de enda spåren av kriget. Minnesvärt är kaféet på utsidan av muren med en härlig utsikt över hamninloppet. Även kvällens levande swingmusik på en av torgets uteserveringar är en höjdpunkt.


Makarska 6/10
Thomas fixar en bil. Vi åker kustvägen och gör ett lunchstopp i Makarska. Innan har vi handlat lite frukt från ett av många ständer längs vägen - pittoreskt!


Trogir 6-7/10
Vår sista anhalt. Även här har Ann Mari och Thomas fixat ett nybyggt, trevligt och billigt hotell - Villa Kampanel - med ypperlig service. Lite svårt att hitta. Damerna hittar dock utan karta snabbt en klädbutik som skall stänga för säsongen. Det blir shoppingkalas! Och därför lite jäktigt att komma iväg till flygplatsen i Split. Vi ses igen nästa höst på något varmt ställe!